20’lik gömük dişler çekilmeli mi, çekilmemeli mi?

10 Temmuz 2018
20lik-diş-çekimi-1-1200x800.jpg

20 lik gömülü dişlerin çekilip çekilmemesi hastalar tarafından en çok merak edilen sorular arasındadır. Aslında bu dişlerin çekilme kararı daha çok kişinin kendi ağız yapısı ve hastaya yaptığı etkiler ile ilgilidir. Burada gömülü olan 20 yaş dişlerinin hangi durumlarda çekilmesi gerektiği veya hiç çekilmeden bırakılabileceği durumları el aldık.

Ağız içi alt çene ve üst çene diş dizilimlerinin en sonlarında üçüncü azı dişlerimiz olan 20 lik dişler mevcuttur. 18 ile 26 yaş arasında çıkmaya başlayan bu dişlerin işlevselliği bulunmamaktadır. Deri altından çıkmaya başlayan bu dişlerin doğru bir pozisyonda çıkmaları halinde diş eti dokuları zarar görmemektedir. Ama doğru bir pozisyonda çıkmaları demek diğer dişlerin dizilimini bozmayacakları anlamına gelmez. Çünkü çoğu zaman yirmi yaş dişleri kendilerine yer açabilmek için önündeki dişleri sıkıştırma pozisyonu ile ilerlemeye çalışır. Genelde bu durum dişin kendini hissettirmesi ile çekilen bir röntgen filmi sayesinde kolayca tespit edilmektedir. Diş yuvalarında yaşanan darlık dişin çıkarken diş eti, çene kemiği ve diğer dişlerin zarar görmesine en büyük nedendir. Dişin sürme yani dışarı çıkma zamanı geldiğinde bu engellerde dahil çene yapısı veya genetik faktörlerinde katkısı ile diş çene kemiği içinde hapis kalabiliyor. Bu çene kemiği içinde kalan dişlere gömük 20 yaş dişleri denmektedir. En sık rastlanan gömülü dişler 3. azı dişleri yani 20 yaş dişleridir.

Gömülü dişler durumlarına göre ikiye ayrılır. Tamamen çene kemiği içerisinde sıkışmış olan dişler, bunlara tam gömük dişler demekteyiz, diğeri ise bir kısmının deriyi zorlayıp çıktığı diğer kısmının ise hala kemik içerisinde bulunduğu yarı gömük dişlerdir.

Gömülü veya yarı gömülü bu dişler kişide pek çok farklı probleme yol açmaktadır. Bunlardan birinin veya birkaçının bulunması o dişin çekilmesi için yeterli bir sebeptir.

-Dişin çıkmaya yer bulamayıp diğer dişleri sıkıştırması ve dizilişlerini bozması(maloklüzyon)

-Dişin çıkmaya çalışırken diş etine ve dokulara zarar vermesi, enfeksiyona sebep olması

-2. azı dişinin doğal gelişimini engellemesi ve üzerinde çürüklere neden olması

-Diş kemiği üzerinde enflamasyona neden olması

-Kist oluşumuna neden olması ve bu sebeple ağız içerisinde diş kaybı yaşanması

-Çene ekleminde yaşanabilecek ağrılı problemler

-Kulak ve baş ağrısı

Gömülü dişler sebep olduğu bu problemler nedeniyle genellikle ağız içerisinde bırakılmamaktadır. Bu şikayetlerin giderilmesi için gömülü veya yarı gömülü yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Çekim işleminin zorluğu dişin yerleşimi, boyu gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Çekim işleminden sonra yer yer şişlik ve morarma görünebilir. Gerekli ağrı kesici ve buz takviyesi ile bu süreç kısa sürede atlatılır.

Özel Meltem Diş Poliklinikleri

Meltem Diş Poliklinikleri, diş hekimi kadrosu ile ağız ve çene bozuklukları, diş problemleri üzerine hizmet vermektedir.