Laminate veneer kaplama ( yaprak porselen kaplamalar ) estetik diş cerrahisinde en çok tercih edilen restorasyon uygulamalarından biridir. Laminate sözlük anlamı olarak ince tabaka, veneer da kaplama demektir. Türkçe’ye çevirdiğimizde ise ince kaplama anlamı taşıyor ayrıca ülkemizde lamine diş olarak da söylemi mevcuttur. Veneerlar genelde diş beyazlatma ile rengi değiştirilemeyen aşırı renk bozukluklarında, ayrık diş (diestema) görüntüsünün düzeltilmesinde, yüzeyi aşınmış ve şekil bozukluğuna sahip olan dişlerde, belli oranda kırılmış ve hasar görmüş dişlerde uygulanır. Yapılışı ise; diş yüzeylerinin belli bir miktar inceltildikten sonra ölçü alınması ve istenilen biçim, renkte dişlerin üretilmesi ile devam eder. Laminate kaplama, dişin yüzeyine reçine bazlı yapıştırıcı ile tutturulur ve estetik bir görüntü elde edilir. Bu kaplama yöntemi genellikle öndeki üst dişlerin restore edilmesinde kullanılmaktadır. Alt çene veya diğer diş yüzeylerinde kullanımı için diş uygunluğu doktor kontrolü sonucu belirlenir.
Lamine diş tedavisi ile bir çok faktöre bağlı problem düzeltilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.
Diş renklenmeleri(lekeli dişler): Diş lekeleri veya diş renginden memnun olmayan hastalar için öncelikle diş beyazlatma tedavisi önerilmektedir. Ama bazı hastaların dişleri beyazlatma işlemi sonucunda dahi değişmiyor. Bunun nedenleri ise kalıtsal veya çok ilaç kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Laminate Veneer dişlerin ön yüzeylerine uygulandığı için diş rengi dışarıdan bakıldığı için beyaz bir görünüme sahip olur.
Hasarlı ve zedelenmiş dişler: Dişin yüzeyi veya belli bir bölümü aldığı hasar veya geçirdiği travma sonrasında zarar görmüş olabilir. Bu diş yüzeyinin aşınması, girintili çıkıntılı olması, diş uçlarının kırılması şeklinde olabilir. Bu 1 veya daha fazla dişte de meydana gelse uygulanan tedavi ile diğer diş renklerinize uygun lamine diş kaplanabilir.
Ön Diş Boşlukları(Diastema): Ön dişler arasındaki irili ufaklı tüm boşluklar laminate veneer kaplama ile hızlı bir şekilde restore edilmektedir. Bu konuşurken veya gülümsemenizde dikkat çeken diş aralıklarının giderilmesindeki en hızlı çözümdür.
Kısa Dişlerin Tedavisi: Klinik veya kalıtsal sebeplerle diş boyundan memnun olmayan hastalarda diş boyu restoratif olarak uzatılmakta ve güzel bir görünüm elde edilmektedir.
Malfarmasyon ve Mine Hipoplazisi: Malfarmasyon dişin gelişim aşamasında gelişim bozukluğu yaşayarak olması gerekenden farklı biçim ve şekilde olmasıdır. Hipoplazi ise diş minesinin aşınarak yine tam gelişmemesi anlamına gelmektedir. Her iki durumda da lamine veneer uygulaması ile estetik açıdan görüntü restorasyonu sağlanır.
Labial(Ön) Yüzey Restorasyonu: Hastaların sahip olduğu dişlerin ön yüzeylerinde sağlıksız koşul veya çürüklerden dolayı restorasyon işlemi gerekebilir. Bu lamine dişin kullanılması için uygun vakalardan biridir.
Kısmi Rotasyon ve Malpozisyon: Dişler gelişim veya farklı etkiler altında dönmüş veya çapraşık olarak ağız içerisine yerleşebilirler. Bunun dışında kapanış veya yerleşim bozukluğu olarak tabir edilen malpozisyonda da dişler düzeltilmektedir. Ortodonti tedavisi ile bu tarz problemler kalıcı olarak düzeltilmekte ama tedavi sürecinin 1 veya 2 seneyi bulan süreleri ile kısa zamanlı çare olarak veya çok büyük boyutta olmayan çarpıklıklar için lamine veneer uygulanmaktadır.
Laminate veneer kaplama işleminde diğer diş estetiği operasyonlarından farklı olarak ön plana çıkan bir çok özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilki doğal görüntüsüdür. Doğal diş minesi yarı şeffaf bir yapıya sahiptir buda onun ışığın içinden geçmesine izin vermesine neden olur. Işığı yansıtma özelliği dişin en dikkat çeken özelliklerinden biridir. Lamine kaplamalarda aynı doğal dişte olduğu gibi ışığı süzerek yansıtır ve içinden geçmesine izin verir. Dişin gerçek iç yapısına çarpıp geri dönen ışık ile kaplama doğal bir görünüme sahip olur. Veneer’ın en önemli özelliklerinden biride lekeye karşı inanılmaz dayanıklı oluşudur. Hasta kaplamasını kullanım sürecinde herhangi bir renk değişikliği endişesi taşımaz. Çünkü bu tedavi yönteminde kullanılan ürünlerin dış yüzeylerinde pürüz yoktur ve renklerin diş minesinde olduğu gibi derinlemesine nüfuz etme imkanı bulunmamaktadır. Normal dişlerde gözle görülmeyen küçük boşluklar bulunur. Buda dişin kolayca renklenmesine neden olmaktadır. Bu küçük boşluklar laminate veneer kaplama yüzeyinde bulunmaz. Laminate veneer kaplamanın bir diğer özelliği ise çok amaçlı olmasıdır. Dişlerimizde ki çarpıklıklar, dişlerin başka yöne dönmeleri, renk değişimleri, lekelenmeler gibi bir çok görüntüyü saklamada lamine diş kolaylıkla uygulanmaktadır.
Porselen laminate veneer kaplama kompozite göre hem daha güçlü, hem daha dayanıklıdır. Uzun vadeli bir kullanım için porselen laminate veneerlar daha çok tercih edilmektedir. Porselen tipinde yüzeyi düz ve pürüzsüz olduğu için lekelenmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Buda onu kompozit kaplamaya göre çok daha doğal ve temiz göstermektedir. Kompozit laminate veneer porselenlerden çok daha ucuzdur fakat bu onların iyi olduğu anlamına gelmez. Kompozitlerin dayanıksız yapısı onların daha sık değişmesine ve masraf çıkarmasına neden olur. Kompozit veneerlar çok ufak şekil verme işlemleri için tercih edilir. Lamine dişler ise dişlerin ön yüzeyine yapıştırıldığı için her alanda rahatça kullanılabilir.
-Öncelikle hasta şikayetçi olduğu durum ile klinik doktorunu ziyaret eder ve detaylı ağız içi muayenesi ile hastanın istekleri dinlenir. Bu muayenede hastanın istekleri ayrıntılı bir şekilde dinlenir ve hastaya tüm detaylar oluşacak maliyeti ile anlatılıt.
-İlk yada ikinci seansta doktorunuz yaprak porselenlerin koyulacağı dişlerinizi işlem için hazır hale getirir yani kesim işlemi yapar. Dişlerinizin ön yüzeyleri bu işlem ile 0,3 mm -0,5 mm arasında değişecek şekilde aşınma uygulanır. Aşındırma işlemi sırasında lokal anestezi uygulanması gerekebilir. Buda sizin acı hissetmenize engel olur.
-Doktor özel bir macundan oluşturduğu kaşığı kullanarak ağız ve dişlerinizin ölçüsünü alır. Buda diş izlerinin macun üzerinde çıkmasına ve yapılacak olan laminate veneer kaplamasının detaylarını laboratuvar için hazır hale getirmek demektir.
-Laboratuvara gönderilen ölçü ile dişleriniz için uygun olan yaprak kaplamalar hazırlanır.
-Dişleriniz aşındırıldığı için hassasiyet yaşamamanız adına doktorunuz size geçici yaprak porselen takabilir veya ön yüzeyleri geçici dolgu ile kapatabilir.
-Daha sonraki randevunuzda doktorunuz sizin için hazırlanmış olan lamine dişlerinizi yerlerine takar. Yerlerine takma işleminden önce doktorunuz duruşunu görebilmeniz adına size yardımcı olacaktır.
–Laminate veneer kaplama yerleştirilmeden önce dişleriniz bir kez daha ince ayrıntısına kadar temizlenir. Ön yüzeyler yapıştırıcının kaplamaya çok iyi bir şekilde tutunmasına elverişli hale getirilir.
-En son işlem olarak yerlerine yerleştirilen kaplamalar daha öncede diş hekimlerinde görmüş olabileceğiniz özel bir ışık yardımı ile sağlamlaştırılır. Buda lamine dişlerin artık kalıcı olarak dişlerinize yapıştırılmasını sağlar.
Bu işlemin maliyeti harcanan ürün, doktorun deneyimi, yapılan klinik, hastanın ağız içi durumu, işlemin zorluğu gibi bir çok faktörle ilişkilidir. Fiyat verilmesi Türk Diş Hekimleri Birliğince yasaklanmıştır. Ön muayeneden önce lamine diş fiyatları hakkında bilgi edinmek isterseniz bize kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.